به گزارش بشارت نیوز: علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (دوشنبه) در مراسم رونمایی از سومین آزمایش انتقال اطلاعات به روش کوانتومی بین برج میلاد و سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: در آستانه دهه فجر و در ماه اقتدار و عزت ملت ایران ماه بهمن قرار داریم و امروز هم روزی به یادماندنی است.
وی با بیان اینکه بحث فعالیت کوانتومی را از سال ۱۳۹۵ آغاز کردیم و اولین آزمایش در هم تنیدگی ذرات فوتون که ذرات نور است را در سال ۱۳۹۷ در فاصله آزمایشگاهی انجام دادیم، اظهار داشت: در سال ۱۳۹۷ در فاصله یک مقدار بیشتر و در خرداد ۱۳۹۹ در فاصله ۳۰۰ متری و الان در بهمن ۱۳۹۹ در فاصله ۱۶۵۰ متری با اختلاف ارتفاع ۳۰۰ متر این کار را انجام دایدم.
صالحی در تشریح این فعالیت عنوان کرد: کلید ورود به فناوری کوانتومی بحث درهم تنیدگی ذرات نور است که نام آن را فوتون گذاشتهاند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در بیانی سادهتر گفت: فرض کنید هر دو دست من هر کدام ذره نور هستند و این دو ذره نور ابتدا باید در هم تنیده و جفت باشند. باید بتوانیم این جفت فوتونهای در هم تنیده را تولید کنیم. سال ۱۳۹۷ که این کار را انجام دادیم شاید ما در بین کشورهای اسلامی اولین کشوری بوده و هستیم که این کار را صورت دادیم.
وی خاطرنشان کرد: بعد از اینکه جفت فوتونها و ذرات نور را ایجاد کردیم این جفت را در هر فاصلهای که مدنظرمان باشد از هم جدا میکنیم. این یک امر خارق العاده است. حال اگر به هر یک از ذرات نور تکانی بدهید، جفت دیگر نور همان لحظه متوجه میشود. بدون هر ارتباطی به صورت آنی ارتباط بین آنها برقرار میشود

وی خاطرنشان کرد: ما در سال ۱۳۹۷ توانستیم ۵۰ الی ۱۰۰ فوتون در هم تنیده در ثانیه تولید کنیم. اینها کافی نیست چون وقتی تولید میشوند از بین هم میروند و شما باید اینقدر تولید کنید که بتوان ارتباط برقرار کرد. در سال ۱۳۹۹ توانستیم در فاصله ۳۰۰ متری این کار را انجام دهیم و فوتونهای در هم تنیده در حد یک میلیون و ۳۰۰ هزار فوتونهای در هم تنیده در ثانیه تولید کنیم و الان که بهمن ۱۳۹۹ هستیم و تقارن این ماه مبارک را با این اقدام بسیار شایسته و افتخارآفرین میمون و مبارک میدانم، این کار در فاصله ۱۶۵۰ متر و اختلاف ۳۰۰ متر توانستیم میلیونها فوتون جفت شده را تولید و ارسال کنیم اما ۹۰ فوتون بین این دو فاصله به صورت قابل استفاده برقرار شد و بقیه از بین میرود.
* ۲۰ فروردین در یک فاصله ۱۰ کیلومتری اطلاعات رمزگذاری شده را منتقل خواهیم کرد
صالحی خاطرنشان کرد: امیدوارم در ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ از این فناوری برای اولین بار به صورت کاربردی استفاده کنیم و در فیبر نوری فوتونهای در هم تنیده را بین نقطه A و نقطه B انتقال دهیم و اطلاعات رمزگذاری شده را در یک فاصله ۱۰ کیلومتری منتقل کنیم و انشاءالله یکی دو سال بعد بین سازمان و فردو که فاصله هوایی یکصد کیلومتر ولی فاصله فیبرنوری ۳۰۰ کیلومتر است این کار صورت بگیرد.
معاون رئیس جمهور گفت: ما در مقایسه با کشورهایی که دارای این فناوری هستند شش الی هفت سال عقب هستیم. ما با این کار وارد عرصه فناوری کوانتومی شدیم. یک بخش مربوط به مخابرات و تبادل اطلاعات است. بخش دیگر تصویربرداری، کامپیوترها، حسگرها، شبیه سازی و رادار است که در حال کار روی آنها هستیم و خوشبختانه قدمهای خوبی در زمینه رادار برداشتیم.
وی بیان کرد: رادار کوانتومی راداری است که نمیتوان از آن فرار کرد و همه چیز را تشخیص میدهد و آخرین توانمندی است و به تازگی اتریش توانسته این کار را انجام دهد. بچههای ما نیز این کار را شروع کردند و قدمهای بلندی را برداشتهایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: امیدواریم در آینده نه چندان دور این رادار را نیز در حد مقدماتی خود عملیاتی کنیم.

صالحی با بیا اینکه در خصوص تصویربرداری قدمهای بلندی برداشتیم، اظهار داشت: تجهیزات آن در حال خریداری است و انشاءالله تصویربرداری را نیز انجام میدهیم. تصویربرداری کوانتومی بهترین و شفافترین تصویربرداری خواهد بود بدون اینکه لطمهای به جسم انسان بزند و درون انسان را خیلی شفاف تصویربرداری کند. آزمایشگاه بزرگی در سازمان ساختهایم و تجهیزات خریداری شده و نصب شده ولی چون هزینه بر است و همه هزینهها را نمیتوانیم تامین کنیم، دانشگاههای مختلف را شناسایی کردیم و از آنها خواستیم در این فناوری کار کنند و این آزمایشگاهها را هم افزا کامل کنیم که از کل ظرفیت کشور استفاده کنیم.
معاون رئیس جمهور گفت: ضمنا برنامههای درسی را تدوین کردیم و این رشته در دانشگاهها در سطح دکترا آغاز خواهد شد. کتابهای درسی نوشته شده و درصددیم دانشجویان پسادکترا را در این زمینه بگیریم که به سرعت خود بیفزایم که این فاصله شش الی هفت ساله بین ما و غرب را کوتاهتر کنیم.
*کاربرد فناوری کوانتومی در مخابرات، وزارت دفاع، نیروهای مسلح/ در یک افق چهار ساله میتوانیم این فناوری را در ماهواره پیاده کنیم
وی گفت: کاربرد این فناوری در مخابرات، وزارت دفاع، سپاه، ارتش و نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات و … هر جایی که نیاز داشته باشد اطلاعات رمزگذاری شده ارسال کند نیازمند این فناوری است. در حال انعقاد قراردادهایی با این مجموعهها هستیم که بتوانیم در آینده انتقال فناوری و تجربه کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در یک افق چهار ساله میتوانیم این فناوری را در ماهواره پیاده کنیم. سرعت فوق العادهای سازمان انرژی اتمی داشته است و همکاران و دوستان ما شب و روز کار میکردند که این فاصله را بین ما و غرب کم کنند.
*توانستیم سلولهای سرطانی را شناسایی کنیم
به گزارش بشارت دنیوز، صالحی گفت: ما توانستیم با فناوری کوانتومی سلولهای سرطانی را شناسایی کنیم و ما این کار را با کمک پزشکان دانشگاه تهران و بیمارستان امام خمینی و سازمان انرژی اتمی انجام دادهایم. امیدواریم تصویربرداری شفاف را در یک سال آینده کاربردی کنیم. به جای استفاده از گاما و ایکس ری از این طریق استفاده میشود که آسیبی به فرد وارد نمیکند و تصویر شفاف نیز هست.
وی افزود: در زمین شناسی و شناسایی معادن میتوان از این فناوری کوانتومی استفاده کرد.
معاون رئیس جمهور خاطرنشان کرد: الان هند یک میلیارد تا دو میلیارد دلار در این فناوری سرمایه گذاری کرده است. نمیتوانیم بگوییم ما صبر کنیم و دیگران این فناوری را جلو ببرند و ما خریداری میکنیم. باید زمینهها را فراهم کنیم که اگر خواستیم چیزی بخریم بدانیم چه میخریم.
ثبت دیدگاه